Ivars Indāns

Viskautkas. Ivara Indāna emuārs (blogs). Visas publikācijas ir mans personīgais viedoklis.

2011. gada 2. okt.

QR kodu izmantošana bibliotēkās

Jau ilgāku laiku taisījos uzrakstīt par Quick Response (QR) kodu izmantošanu bibliotēkās. Kārtējo reizi par ideju uzzināju no Ukrainas kolēģiem, tālāk feisbuka grupās atradu norādes uz citām diskusijām.
Skats no laukuma uz jauno LNB ēku
Pati ideja par pielietojumu Latvijā man radās, ejot cauri Strēlnieku laukumam Rīgā. Pretējā krastā ceļas iespaidīga, interesanta jaunbūve, diemžēl individuāliem tūristiem praktiski nav nekādas info par celtni. Radās doma: cik forši būtu, ja uz ēkas fasādes būtu liels QR kods, kuru viedtālrunis atpazītu un izsniegtu gan tekstuālu info, gan arī dažādus URL, saistītus ar LNB jauno ēku.
http://www.gaismaspils.lv

Manuprāt, ņemot vērā viedtālruņu strauji augošo popularitāti un mobilā interneta cenu kritumu, QR kodu izvietošana ievērojami paaugstinātu bibliotēku (šajā gadījumā) reitingus: gan interneta resursu apmeklētību, gan bibliotēkas prestižu sabiedrībā.
Sākotnēji taisījos rakstīt par kodiem daudz plašāk, bet kolēģe parādīja Kristapa Skuteļa rakstu internetā: nav ko atkārtoties, lasiet šeit (nelasiet, 2020. gadā avots vairs nav pieejams).

LNB jaunajai ēkai veltītais skatlogs.
IMHO viena no vietām, kurā QR iekodētā informācija ir nepieciešama, "kā ēst", ir LNB skatlogs ar vizuālo info par jauno LNB ēku (attēlā).
Citas potenciālās pielietojuma vietas:

  • stendi izstādēs;
  • informācija par bibliotēku darba laikiem;
  • atrašanās vieta kartē utt. 

Vajag tikai sākt darboties! Kodi ir uztaisāmi brīvi, bez licencēm, pieejams plašs klāsts programmu izgatavošana. Varbūt kāda bibliotēka Latvijā ir tik advancēta, ka jau pielieto? Ukraiņu kolēģi jau darbojas: attēls šeit (QR kodi: mazie kvadrātiņi un centrālā plakāta).
Dažas citas saites, veltītas QR kodiem:

Lai veicas!

UPD: LU bibliotēkā kodu jau lieto

    Etiķetes: ,