Ivars Indāns

Viskautkas. Ivara Indāna emuārs (blogs). Visas publikācijas ir mans personīgais viedoklis.

2012. gada 16. dec.

Fotogrāfiju apstrāde programmā Picasa

Mūsu dienās digitālo fotogrāfiju var izveidot gandrīz vai ar katru portatīvo elektronisko ierīci: sākot no augsti tehnoloģiskas fotokameras un beidzot ar prastu mobilo telefonu vai diktafonu. Bieži vien fotogrāfijas tiek veidotas steigā, nedomājot par kadra kompozīciju, iztaisnošanu, baltā balansu un citām niansēm.
Praktiski jebkura digitālā fotogrāfija ir labojama, šim nolūkam pieejamas daudz dažādas programmas, gan maksas, gan par velti. Tradicionāli par populārāko tiek uzskatīts kāds no Adobe Photoshop līnijas produktiem. Cik zinu, tad Latvijas bibliotekāri tiek apmācīti iemaņām tieši ar šo programmu. Neapšaubot programmas funkcionalitāti, ir viens mīnuss: cena. Amatieru vajadzībām piemērotā "Lightroom" cena dotajā brīdī ir ap LVL 100.
Man tas nav maz. Tāpēc, pēc vairāku programmu izmēģinājuma, esmu palicies pie Google produkta Picasa. Picasa man ir simpātiska, jo:

1. Ļauj ērti importēt, monitorēt, sakārtot attēlus (arī video) datorā. Picasa, pēc ieinstalēšanas, noskenē datoru, izveido mapju sarakstu un tajos atrasto attēlu ikoniņas. Galvenā Picasa izvēlne:

2. Ir ērti, vienkārši un intuitīvi rediģēt attēlus. Tiek piedāvātas dažādas "mākslinieciskās apstrādes" iespējas: ja nu kādam vajag.

3. Ir iespēja attēliem pievienot metadatus: aprakstus, koordinātes (piesaistīt kartei), atslēgvārdus utt.

4. Atpazīst sejas.

5. Ērtas izdrukas iespējas. Iespēja arī  veidot kolāžas, prezentācijas diskus utt.

6. Picasa ir no Google "saimes" un tā organiski iekļaujas visā plašajā Google pasaulē: sociālajā tīklā Google+, www.picasaweb.com un daudz kur citur. Ir liela iespēja, ka jūsu, tieši Picasā apstrādātās fotogrāfijas, tiks atrastas, meklējot attēlus Google.

Neuzskatu sevi par lielu attēlu apstrādes speciālistu: nav man talanta, bet kaut kādas iemaņas ir iegūtas. Manai fotogrāfiju apstrādes kārtībai par pamatu kalpo ļoti vienkāršota Sergeja Doļas (Сергей Доля) ieteiktā secība (apstrādes kārtība aprakstīta šeit, krieviski).
Īss apraksts, konkretizēts programmai Picasa (Lai sāktu attēla apstrādi, veicam dubultklikšķi uz tā):

1. Iztaisnošana. Fotogrāfija tiek iztaisnota. Bieži vien, objektīva paralakses dēļ, taisnās līnijas šķiet izliektas, pie kam kadra malās uz savu pusi. Cenšos izlīdzināt pēc horizonta. Ja tas nav iespējams, tad pēc vertikālas līnijas (koka, staba, mājas stūra) tuvu kadra centram.

2. Apgriešana. Gandrīz vienmēr kadra malās būs kāda lieka, nevajadzīga informācija. To jāgriež nost. Zemākas klases objektīviem (kādi ir man) nereti kadra stūri iz izplūduši vai pat ir optiskie bojājumi. Arī tos nost. Kadrējumu jācenšas veidot tā, lai horizonts nav tieši kadra vidū: bet tas vairāk gaumes jautājums. Vēlams, lai attēla proporcijas netiktu globāli mainītas:

3. Krāsu piesātinājuma uzlabošana. Lai to veiktu, pārejam uz "Jautra un noderīga attēlu apstrāde".
Parasti veicu automātisku Piesātinājuma (krāsu) uzlabošanu, paļaujoties uz Picasa:

4. Kontūru asināšana (sharpening). Lietoju ap 50% no visiem gadījumiem, pie kam paspēlējoties ar "asināšanas līmeni".
Nereti sliktas kvalitātes fotogrāfijām (no mobilā tālruņa) pārlieku liela asināšana tikai traucē.

5. Galīgā attēlu korekcija. Pārejam atpakaļ uz "Pamata labojumiem:
Var pamēģināt funkciju "Es ticu veiksmei!". Ja fotogrāfija ir uzņemta labos apstākļos, tad ar šo labojumu darbu varam beigt.
Kvalitāti novērtēju "uz aci". Gadījumos, ja attēls vai galvenais objekts fotogrāfijā iznāk pārāk tumšs, parasti ar roku palielinu apgaismojumu un izmantoju automātisko kontrasta korekciju. Viss. 90% ar to man pietiek.

6. Svarīgs moments: kaut arī visas korekcijas uz ekrāna tiek atainotas, pats attēla fails vēl nav mainīts! Lai saglabātu veiktās izmaiņas failā, jāpāriet atpakaļ uz "Bibliotēku" un jānospiež uz disketes ikoniņas. Pie kam oriģinālā faila versija vienalga tiek saglabāta: apslēptajā mapē .picasaoriginals

7. Rezultāts. Oriģināls pa kreisi, labotais variants pa labi:
Lielas atšķirības nav, bet tomēr labotais variants skatāmāks.

Picasa piedāvā vēl daudz citas korekcijas iespējas (baltā toņa izvēle, ēnu apgaismojuma līmenis utt., bet tas par garu Bloga ierakstam.

Vēl: ļoti vēlētos, lai Latvija, īpaši tās bibliotēkas, kļūtu par aktīviem WEB 2.0 satura veidotājiem. 

Fotogrāfiju ievietošana publiskajos informācijas avotos ir viens no vienkāršākajiem un efektīvākajiem veidiem, kā veidot tīmekļa saturu. Ar WEB 2.0 reāli nodarbojos kopš 2007. gada, atradīšu laiku un uzrakstīšu vairāk. Šī, konkrētā foto (gan nelabota), ir ievietota WEB 2.0, izmantojot panoramio.com un ir pieejama šeit.
Lai veicas!

Etiķetes: , , , ,