Ivars Indāns

Viskautkas. Ivara Indāna emuārs (blogs). Visas publikācijas ir mans personīgais viedoklis.

2012. gada 23. janv.

E-pasta izmantošana bibliotēkā. Dažas domas.

Manuprāt, daži momenti e-pasta izmantošanai bibliotēkās:

  • Bibliotēkas (B) e-pasts ir izmantojams darba vajadzībām. E-adreses daļa @B.lv (vai kāda nu katrai Bibliotēkai adrese) nozīmē, ka pārstāvat savu Bibliotēku. Protams, pieļaujams, ka jūs no šīs adreses nosūtāt e-pastus kādiem citiem, bet vienmēr jāatceras, ka ziņa tiks saistīta ar Bibliotēku. Esiet pieklājīgi, nedariet tai kaunu.
  • Nevajadzētu ar Bibliotēkas e-pasta adresi reģistrēties dažādās vietnēs (draugiem.lv, facebook.com, Latvenergo u.c). Dzīvē viss var mainīties, Jūs variet aiziet strādāt citur utt. Tādā gadījumā B e-adrese Jums parasti tiek slēgta un var rasties problēmas ar piekļuvi šīm vietnēm. Vēl viens mīnuss: ir vietnes, kuras pārtver Jūsu e-pasta adresi un to izmanto mēstuļu (spama) izsūtīšanai. Ja vietnē ieejiet, piemēram,  ar LNB e-pasta adresi, problēmas rodas LNB e-pasta serveriem.
  • Savām privātām vajadzībām ieteiktu reģistrēties un izveidot savu privāto e-pasta adresi kādā no bezmaksas pasta serveriem. Varu ieteikt www.inbox.lv un www.gmail.com Savas e-adreses izveidošanu piedāvā arī www.apollo.lv, www.delfi.lv, www.tvnet.lv un droši vien vēl kādas vietnes. Pats izmantoju inbox un gmail: katram savi plusi un mīnusi. Ja esat nolēmuši plaši izmantot e-pastu un vispār interneta pakalpojumus, ieteiktu gmail. www.gmail.com ir viena no pasaulē populārākā interneta giganta GOOGLE sadaļām. Reģistrējoties GOOGLE, jūs iegūstat vēl citas priekšrocības: iespēju internetā glabāt savus dokumentus, fotogrāfijas, izmantot kartes, tulkošanas pakalpojumus un daudz ko vēl. Vēl viens būtiska pluss ir tā saucamais OpenID: reģistrējoties GOOGLE, ar savu reģistrāciju variet iekļūt daudzās citās vietnēs, pakalpojumos. Ceru, ka ar laiku iegūs plašāku pielietojumu Latvijā, piemēram Digitālajā bibliotēkā Arī daudz, ko stāstīt J
  • Vajadzētu izvairīties atļaut savu Bibliotēkas e-pastu izmantot citām personām, arī kolēģiem. Gan lasīt, bet it īpaši citiem no jūsu e-adreses sūtīt pastus. Jebkurā gadījumā Jūs būsiet atbildīgs par izsūtītā saturu.
  • Rakstot e-pastus, ir jāievēro tā sauktā „Interneta etiķete” (Netiķete, Netiquette) Daži padomi:
    1. Vienmēr aizpildiet e-vēstules tēmas lauciņu (subject);
    2. Nerakstiet ar LIELAJIEM burtiem: to uzskata par „kliegšanu”;
    3. „Nelekties” internetā. Nepārsūtiet atbildi visiem adresātiem, padomājiet, kam tā īsti domāta;
    4. Ja rakstiet vairākiem adresātiem, to personu adreses, no kurām gaidiet atbildes, ierakstiet lauciņā „To”. Pārējo adreses ierakstiet lauciņā „cc:”;
    5. Ja saņemiet e-pastu, atbildiet uz to.
UPD: Paldies Andai B. par pareizrakstības labojumiem.

    Etiķetes: ,

    0 Comments:

    << Home